user_mobilelogo

Volkstuinparken

 

Onze vereniging heeft een lange ervaring in het beheren van volkstuinparken, maar er zijn weinig beschikbare gronden. Sinds vele jaren ijveren wij ook in en rond Mechelen om gronden voor volkstuinen ter beschikking te stellen. We ontvangen immers regelmatig vragen van mensen die graag zouden tuinieren, maar zelf geen tuin hebben.  tuintjesdennenstraat

 

 

Tuindelen bij privaat eigenaren

Tuindelen wordt steeds populairder. Tuineigenaren die een dagje ouder worden willen graag wat meer beweging zien in hun tuin en hebben niet altijd de kracht om alles nog zelf te onderhouden. Ook een perceel bouwgrond dat nog wacht op ontwikkeling komt in aanmerking.

Wegens de grote vraag en het gebrek aan voldoende beschikbare volkstuinen hebben wij ook al regelmatig samengewerkt met privaat eigenaren die hun grond tijdelijk of langer ter beschikking willen stellen als volkstuin. Het zijn meestal kleinere percelen, maar toch goed bereikbaar. Deze samenwerking creëert voor beide partijen een voordelige situatie (“win-win”) :

  • De eigenaar moet zijn grond niet zelf bewerken of onderhouden en kan toch genieten van het sociaal contact met de tuiniers. Als hij dat wil, krijgt hij soms een stukje van de oogst als dank.
  • De tuinier gebruikt de grond als moestuin en onderhoudt zo het perceel van de eigenaar onkruidvrij.

Om de kansen op succes te verhogen, wordt zoveel mogelijk voorrang gegeven aan tuiniers uit de nabije omgeving. Dat vergt minder verplaatsingen en stimuleert de tuiniers om regelmatig in de tuin langs te komen.

Momenteel zijn er verschillende projecten opgezet in onze regio :

  • Dennenstraat : 5 tuinen
  • Schoolstraat (Bonheiden) : 3 tuinen
  • Geerdegemvaart : 2 tuinen
  • Hombeek : meerdere tuinen
  • Elf Novemberstraat : 3 tuinen
  • Esdoornstraat (St Katelijne Waver) : 5 tuinen

Onze vereniging kan vraag en aanbod bij elkaar brengen en zorgen voor een huishoudelijk reglement in overeenstemming met de specifieke wensen van de eigenaar.

Contacteer ons gerust als je ook een tuin hebt die je graag wil laten bewerken door één of enkele van onze moestuiniers.

Momenteel zijn nog enkele tuinen beschikbaar in Sint Katelijne Waver en Leest.

Interesse ? stuur ons een mailtje Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

Volkstuinpark "Galgenveld"

 

Ligging : Mechelen-Noord langs de Oude Antwerpsebaan, achter de scouts Heilig Kruis.

 

Situatie : 55 volkstuinen op gronden in eigendom van het Sociaal huis Mechelen (OCMW)

 

Beheer : vanaf 2015 door Stad Mechelen toegekend aan onze vzw TuinHier Mechelen

Indien u zich wenst in te schrijven om een tuintje te bewerken, kan je ons contacteren via mail. Door het grote succes is er momenteel echter een wachtlijst.

Er zal ook samengewerkt worden met specifieke kansengroepen.

 galgenbergplan