user_mobilelogo

Verslag over voordracht over aardappelen in de moestuin van De Hefboom

 

Aardappelen

Als tuinliefhebber geniet ik van de eerste "nieuwe petatjes". Ze zijn te lekker om te bewaren, ze moeten vers opgegeten worden.

In onze streken zijn aardappelen een geliefd vulproduct. Al moeten we toegeven dat bij de volgende generatie pasta en rijst ook deel uitmaken van de dagelijkse warme hoofdschotel.

Er zijn honderden soorten aardappelen.

 

Aardappelen indelen is niet de gemakkelijkste taak. Voor mij groepeer ik ze volgens bereidingen.

Anderen verkiezen de oogstperiode of zelfs het zetmeelgehalte als indeling.

 

Zeer vroeg int nieuwe jaar, als de grond niet bevroren is, spit ik het aan te planten perceel om. De eerstelingen gaan in februari de grond in.

Met beugels en bedekt met plastiek laat ik de eerste aardappelen boven komen. 

Op een zonnige dag neem ik de plastiek weg om te verluchten en worden de planten aangeaard.

Later op de middag worden ze weer voor twee weken afgedekt. Zo probeer ik dit om de twee weken te herhalen.

Pas in mei, als de IJsheiligen in zicht zijn, zal de plastiek definitief verdwijnen.

In maart worden de andere soorten in de grond gestoken. Dit jaar had mijn voorkeur voor rode eersteling, Charlotte, Frieslander, lady Kristel, Nikola, Ratte en paarse Truffelaardappel.

 

Dit jaar is de coloradokever op bezoek. Het voordeel van vroeg te planten is dat je ook vroeg oogst.

Chemische bestrijdingsmiddelen en blauwe korrel horen volgens mij niet thuis in de moestuin. Tenslotte wil je de oogst ook zelf opeten of aan bekenden geven.

Liever minder of geen oogst dan vergif te moeten eten.

 

Zorg voor een goede bodem voor je begint te tuinhieren. Bewerk je grond met compost. Zorg voor wat verteerde stalmest of korrels.

Een moestuin is geen labo, laat de natuur haar werk doen. 

 

Een aardappel kan gebreken hebben. Te klein, te groot, holle of zwarte plekken. Zelfs de schil kan er soms niet goed uit zien.

Een gemiddelde aardappelplanten brengt gemiddeld een kilo op. Volgens de aard van de grond en de klimatologische omstandigheden kan de oogst de helft of het dubbele.

Elke aardappelsoort heeft een andere structuur en gaartijd,  We zijn het niet gewoon om onze soorten uit te kiezen naargelang de bereidingen.

Vastkokende aardappelen bevatten minder zetmeel waardoor ze hun vorm behouden. Een prachtige aardappel om in zijn geheel te koken. 

 

Op het veld: Charlotte en Nikola. 

Vrij vastkokende aardappelen behouden goed hun vorm maar zijn bloemiger na het  koken. Deze aardappelen zijn ook geschikt voor kookaardappel, koude aardappelsalade en frietjes. 

 

Op het veld: Frieslander

Bloemige aardappelen vallen uit elkaar na het koken omdat ze veel meer zetmeel bevatten. 

Je kan ze gebruiken als kookaardappel, puree, gratinaardappelen, kroketten, stoemp en aardappeltaart. 

 

Op het veld: Lady Christel

Nieuwe aardappelen kan je al in mei oogsten. De opbrengst is minder maar de smaak is geweldig. Nieuwe aardappelen moet je niet schillen. Doe ze in een emmer met koud water en roer met een stok. De schillen komen vanzelf los. Het water verversen en nog eens herhalen.

De "nieuwe aardappelen" zijn geen bewaaraardappelen en moeten zo spoedig mogelijk opgegeten worden. De aardappelen garen in de oven met een takje rozemarijn. Juist voor het serveren jonge lente-ui overstroomden. Ook in de frituur zijn deze petatjes 

 

Op het veld: rode eersteling

Zoete aardappelen zijn eigenlijk geen aardappelen maar wel knollen. Qua vorm lijken ze er wel op maar hun smaak is eerder zoet. Bataat is wel net zo veelzijdig als een gewone aardappel. Je kan het pureren, bakken, stomen, garen in de oven en frituren. 

Mijn voorkeur gaat uit naar zoete aardappel toe te voegen bij elke tomatenbereiding. Zo verstop je de zuurtegraad van de tomaat.

 

Vriendelijke groeten
Mark

Recept van pickles

Benodigheden

Zilveruitjes 0,4kg

Bloemkool

Boter 0,05kg

Bloem 0,04kg

Azijn 0,25l

Mosterd 2 lepels

Kurkuma 2 lepels

Currypoeder 2 lepels

Bouillon 0,25l of water met bouillonblokjes, liefst groentebouillon

Maak kruidentuiltje van 1 blad laurier, 3 takjes tijm en 2 takken peterselie ( samenbinden met touw)

Kristalsuiker 2 lepels

Kleine opgelegde zure augurkjes uitgelekt 0,1kg

Zout snuifje volgens smaak

Bereiding 

Kuis alle groenten:

Zilveruitjes schillen. Diepvries zilveruitjes zijn af te raden, ze zijn te vlug plat

Bloemkool wassen en in gewenste stukjes snijden

Stoof de zilveruitjes aan in gesmolten boter, niet kleuren

Voeg de bloemkool toe en laat deze mee stoven, voeg een beetje water toe om de groenten te garen

Bestrooi de groenten met bloem

Meng de azijn met mosterd, kurkuma en currypoeder, voeg dan toe aan de groenten

Voeg suiker en kruidentuiltje van tijm, laurier en peterselie toe

Roer alles goed onder elkaar en giet warme bouillon over de groenten, roer alles onder elkaar, laat langzaam gaarsudderen. Opgepast voor aanbranden!, roer af en toe over de bodem.

Voeg zout volgens smaak toe. De bouillon bevat al zout.

Snij de zure augurken in kleine stukken en voeg toe.

Meng alles. Laat even alles kort samen doorkoken.

Verwijder het kruidentuiltje.

Controleer op smaak en dikte.

Doe alles warm in zuivere bokalen.

Sluit ze zo snel mogelijk af met deksel.draai de potten om en laat ze afkoelen.

 

Oogstbespreking 2022- Inmaken van groenten en fruit

Op donderdag 17 november 2022 gaf Mark een interessante voordracht in ons lokaal "de Kettinghe" te Heffen. Hieronder zijn verslag.

Bewaren van groenten en fruit is geen nieuw gegeven. Denk maar aan ons bezoek onlangs aan de ijskelders in de Nationale Plantentuin. Koelen is één optie, de industrie gebruikt hiervoor verschillende technieken, b.v. zuurstof vervangen door stikstof bij fruitbewaring.

Maar thuis moeten we ons beperken tot:

  • Koelen
  • Diepvriezen
  • Steriliseren
  • Pasteuriseren
  • Opleggen op siroop of op olie
  • Pekelen
  • Drogen
  • Koken

Bij kruiden kunnen we best eerst nadenken over het gebruik op latere datum.

Dragon kunnen we koken in reductie van azijn, witte wijn, sjalot, kruidentuiltje en geplette peperbollen om nadien te verwerken in een béarnaise of roomsaus.

Basilicum kan je beter fijnmalen met pijnboompitten, look en olijfolie om in de winter onder een pasta te verwerken

Peterselie kan je na het wassen, plukken en in een plastic zak bevriezen. Veel lucht in de zak laten zodat je nadien de bevroren peterselie kan fijn duwen en hem niet moet hakken. Peterselie mengen met wat boter en look, uitsmeren op een oud stukje stokbrood en even verwarmen in de oven.

Lavendel drogen en bewaren in een zakdoek als geurmaker in de linnenkast.

Wortelgroenten: Volgens mijn grootvader was het inkuilen van wortelen de beste manier. Alle andere vormen van bewaren geeft een smaakvervlakking. Bij het diepvriezen doorboor je de celwanden en bekom je een ander product. Steriliseren is de minst slechte manier van behandelen. Het beste kan je wortelgroenten om te bewaren verwerken in een bereid gerecht. Denk maar aan soepen, pastasausen, ....

Aardappel is één van de meest gebruikte groente in onze streken. Er zijn meer dan honderd soorten in aanbieding, van bloemig tot kookvast. Is het verantwoord je moestuin vol te zetten met aardappelen? Liefhebbers houden van hun eigen patatjes. Bewaren tot na de feestdagen is moeilijk zonder chemische bewaarmiddelen. Een donkere, koele, droge, goed verluchte ruimte is nodig om ze niet te laten kiemen. Al kan je best wekelijks je aardappelen nakijken op rotting. Leg ze in dunne lagen in stapelbakken. Voor pureeaardappelen verkies ik een Charlotte of een Desiré. Voor gratin mag het een lady Krist'l, Nikola, Franceline of Corne de gatte zijn. Als versiering de Violette of truffel de Chine zorgt voor een paarse kleur.

Stuttgarter was dit jaar een topajuin. Ook de rode ui geeft een rijker aroma aan je gerechten. Uien kan je het best laten drogen na de oogst en dan ophangen aan een touw op een droge koele, vorstvrije plaats. Vele toepassingen in soepen maar ook als uienconfituur bij wildpaté.

Sjalot is de kleinere versie, veel sterker en fijner van smaak. Bewaart iets minder lang. Snipperen en aanstoven in boter, nadien toevoegen bij groentegerechten, aardappelpuree, in een slaatje, ....

Zilveruitjes zijn vlug te oogsten. Niet te lang bewaren, vlug verwerken bij je lekkere lente- en zomergroenten.

Knoflook kan je best na de oogst fijnhakken en opleggen op olie. Bewaar deze in glazen potjes met deksel in je koelkast.

Stengelgroenten: Asperges eet je vers. De enige manier om ze te bewaren is in een bereiding zoals aspergesoep. De vlezige stengels veranderen van textuur bij het diepvriezen. Steriliseren of pasteuriseren is de minst slechte manier. Geniet van deze primeurgroente in mei en juni.

Bladgroenten Sla, veldsla, cresson, ....

Spinazie

Witloof blijft één van de lekkerste Belgische wintergroente. Bewaren kan je deze op een donkere plaats onderaan in de koeling. Maar stoof witloof aan en serveer deze als bijgerecht of als klassieke chicons au gratin. Witloof-kaas-hesp is altijd lekker, als lunch of als avondmaal.

Vruchtgroenten

Pompoen: Er zijn veel soorten pompoenen. Al is de butternut volop in opkomst doordat hij makkelijker kan verwerkt worden. Hij is minder groot, minder hard en vlugger gaar. Te verwerken in puree, soep, saus zoals pastasausen , grillen, ...

Tomaten: Ook dit jaar een geweldig oogstjaar. Er zijn meer soorten tomaten dan we verwachten. Het blijft een moeilijke discussie, een coeur de boeuf of een piros voor je soep, een trostomaat voor de soep en wat is je favoriete tomaat voor een passatta voor bij de pastagerechten?

Knolgroenten: Rode biet is één van de groente die je makkelijk kan bewaren. Je moet wel liefhebber zijn van zijn typische grondsmaak.

Ook radijsjes, raapjes, schorseneren, knolselder, ...

Kolen

Van bloemkool tot krulkool, van savooi tot witte kool, je moet er liefhebber van zijn. Vroeger werd er gezegd dat je bloemkolen steeds op een groot veld moest winnen. Volgens mij nog steeds waarheid. Maar wat doe je met zoveel bloemkolen? Een verse bloemkool met mousselinesaus of een ondergedompeld in een kaassaus, ook de lievelingssoep van Madame Dubarry. Bloemkool is ook te verwerken tot onze bekende pickles. Samen met je zilveruitjes aanstoven, bestrooien met bloem voor de binding, kruiden met curcuma, currypoeder, mosterd, suiker en azijn. Een extra kruidentuiltje zorgt voor een fijner aroma. Bouillonblokje opgelost in water toevoegen en laat de groenten beetgaar koken. Snij wat opgelegde augurken onder de pickles. Doe ze in een sterliseerbokaal en laat ze afkoelen.

Kolen kan je onderaan in de koeling of in een groentekoeling lang bewaren. Maar beter kan je ze tijdig bereiden.

Wittekool kan je zouten en laten fermenteren tot zuurkool. Lekker in de winter met spek of een rijkelijke choucroute royale.

Noten: Kastanjepuree of walnoten? De gekraakte walnoten kan je op gesmolten chocolade leggen. Pure chocolade zeer langzaam verwarmen tot lichaamstemperatuur. Uitlepelen op gewenste dikte op een boterpapier. Nootjes of rozijnen op leggen. Laten afkoelen.

Ook druiven, aardbeien en ander fruit kunnen we door de chocolade dompelen.

Fruit

Appelen bewaren tot na de de winter? Na nieuwjaar krijg je vlug smaakverlies en verliezen ze vocht. Maak van deze lekkere appels een compote of moes. Ook appelen koken, liefst de cox orange, in een siroop van 1 liter water met 1 kg suiker.

Rode besjes kan je met tros en steel invriezen. Leg ze bevroren op een taartje net voor het serveren. Ze ontdooien onmiddellijk en zien er als vers uit.

Aardbeien, frambozen, bramen, ... kan je plukken wassen en ontdoen van stelen en diepvriezen om later te verwerken. Maak een suikersiroop van één liter water met één kilo suiker. Laat één kilo fruit kapot koken in zevenhonderd centiliter suikersiroop. Mix alles en bewaar deze lekkere coulis in zuivere flessen in je koeling of bevries deze lekkere saus tot je er van gaat genieten.

Vriendelijke groeten

Mark

 

Bedankt Mark, wij hebben er allen van genoten. 

 oogstbespreking

 

 

Het bezoek aan de Hefboom door leden van TuinHier Mechelen

Donderdag 19 mei 2022

Locatie: de Hefboom (Mechelen) : het was droog weer en alles kon buiten doorgaan. 

Leden hadden hun overtollige planten meegebracht om te ruilen op het grasperk voor de moestuin. 

 hplantenmarkt

Na het welkomswoordje door Mark, de historische geschiedenis door onze oudste lid, dhr. Absylis, die stichtend lid van De Hefboom was, startte Guido de rondgang door de moestuin met extra aandacht voor de soorten aardappelen en aardbeien

 huitleg mark

Het aanleggen van de moestuin was niet zo makkelijk. Er zit veel zavel in de grond. We zijn gestart met een oud grasveld.

Perceeltjes ontdoen van gazon was het zwaarste werk.

We hebben verschillende manieren toegepast.

  • Gazon weg te schuppen en af te voeren, graszoden laten verteren en na twee jaar terug aanvoeren en onderspitten.
  • De graszoden twee schuppen diep onder te spitten
  • Het weiland af te dekken met karton en laten verteren.
  • Af te dekken met een compostlaag

Vervolgens om in het voorjaar om te spitten en toevoeging van 10 cm compost.

Beplanten of zaaien en nadien weer afdekken met compostlaag.

Tussen de perceeltjes wandelpaden gelaten van het oude grasveld. Intens onderhoud dat in de zomer tot twee maal per week moet afgereden worden.

Alternatief zijn paadjes in zand, compost of boomschors aanleggen. De eerste testen zijn hier gestart.

hgroententuin 

Aanleg van een koude bak: afdekken met plastiek zorgt voor een vervroegde oogst. Ook gebruik we deze als opkweekbak voor bloemetjes.

Serre heeft stormschade gehad. 

Bloemkolen waren onze voorjaarsgroenten.

Peper, komkommer, soorten tomaten, ...  willen we deze zomer oogsten.

Tabaksplant aangeplant om insecten te verjagen in de serre en om nadien te drogen en in het kippenhok te leggen tegen luizen.

hserre

Soorten aardbeien

  • Maxim:
  • Sonsation:
  • Verdi
  • Daroyal:
  • Korona:

Meststoffen:

Als lid van Tuinhier willen we een ecologische teelt. We gebruiken compost, kalk, koemest en potas.

Ook lavameel en kiezeriet bij de aanleg van een nieuw perceeltje voor het eerste jaar. 

Soorten aardappelen

  • Lady Kristel
  • Rode eersteling
  • Frieslander
  • Vitabella, een minder ziektegevoelig ras 
  • Truffelaardappel

Nieuwe rassen uittesten vinden de jongeren plezant. Verwerken als jonge aardappel in de keuken blijft de lekkerste moment.

Bloemen voor aantrekken van bijen en zorgen voor kleur in de tuin voor de kinderen. Dit jaar verwachten we een mooie bloemenweide.

Aanleg van een boomgaard is het werk van Guido.

Bijen gebruikt hij als hulpmiddel voor de bestuiving. 

 

Geiten, kippen, konijnen en echte ezeltjes zorgen voor animo.

hgeit

 

Tijdens het bezoek aan de boomgaard met bijenkorven door Guido werd de nadruk gelegd op oude rassen fruitbomen.

Ook de nieuwste bewoners, de ezeltjes kregen aandacht.

Zeer interessant bezoek, afgesloten door een gezellige babbel.


Met dank aan Mark, Guido en Roger voor hun inzet. Het resultaat is prachtig !

 

 

 

Grote Klit – Kliswortel – Arctium Lappa

 

Zonder te beseffen, kennen de meesten onder jullie deze leuke plant reeds onbewust. Het groeit overal in Vlaanderen als “onkruid” in akkerranden en langs verwilderde wegbermen. Eénmaal je er begint op te letten, zal je het regelmatig in het wild tegenkomen op onverwachte plaatsen.  En als je in het najaar iets te dicht langs de plant passeerde, heb je ongetwijfeld de bloeiwijze gevonden vastgehecht aan je kleren. De “grote klit” heeft immers zijn naam niet gestolen. De verdorde bloemen zijn ongeveer 3à4 cm groot en voorzien van heel venijnige weerhaakjes. 

klis1

 

De Kliswortel zou als “superfood” heel erg gezond zijn, verschillende vitamines bevatten, goed zijn voor de gezonde huid, de bloedsuikerspiegel, de spijsvertering, het immuunsysteem en omwille van deze veelzijdige kwaliteiten gebruikt worden in de ayurveda als tinctuur en voedingssupplement.

klis2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een “echte” Vergeten Groente 

De Grote Klis is een heuse echte vergeten groente, waarvan de wortels eetbaar zijn. De inheemse plant is zichtbaar familie van de beter bekende cichorei. Deze wordt reeds lang in Japan geteeld, als cultivar “Takinogawa Long” of “Tonkinokawa”.

klis3

 Illustratie uit de Japanse landbouw-encyclopedie Seikei Zusetsu (1804)

 Een leuke uitdaging dus om dit zelf eens uit te proberen.

Ik heb het plantje persoonlijk leren kennen toen ik van mijn broer Sven een tijd geleden enkele zaailingen gekregen heb van de zgn. “Kliswortel”

De plantjes groeien goed in de tuin zonder veel specifieke zorgen te vragen. Zoals cichorei, witloof of andere wortelplanten is het best om de grond goed diep te bewerken en niet te veel te bemesten.

De tweejarige plant bloeit in het tweede levensjaar en de wortels zouden volgens verschillende bronnen best geoogst worden in het najaar voor de bloei. 

Ik heb deze zelf echter pas na de bloei geoogst en dit bleek helemaal geen probleem.

klis4

 

Het schoonmaken van de wortels is geen werkje om zonder handschoenen te doen dat wat geduld vraagt, maar uiteindelijk de moeite waard is gebleken. 

klis5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De wortels worden geschild en in stukken gesneden om te koken.

 

 

 

klis6

 

 

 

 

 

Ik moet toegeven dat de gekookte wortels er na afgieten heel snel grijs en grauw gaan uitzien. Geen appetijtelijk uitzicht, maar we doen alles voor het experiment.

Met enigszins onterechte lange tanden, maar wel erg nieuwsgierig naar het resultaat proefden we de gekookte wortels...  De smaak is echt overheerlijk : iets tussen schorseneren en artisjok. Een zachte romige smaak en een leuk beetgevoel in de mond. Echt het proberen waard voor de durvers !!

Het verzamelen van de zaden op het einde van het seizoen is een “prikkelig” werkje dat best voorzichtitg en met handschoenen gebeurt.

Ik kan er nooit meer voorbij passeren zonder terug te denken aan de heerlijke smaak van deze vergeten heilzame wortels.

Zeker eens de moeite waard om zelf te proberen.

John

Op 21 februari 2020 was er in ons clublokaal een interessante voordracht over de invloed van de maan op het tuinieren.

Onze leden kunnen de presentatie met de basisregels en praktische gegevens bekijken in  de rubriek "voor onze leden" (na inloggen).

Om de maankalender te raadplegen kan ook de volgende website geraadpleegd worden:
 

Er zijn ook twee interessante boeken over het onderwerp : 

  • Calendrier lunaire van Michel Gros (enkel beschikbaar in FR maar wel een zeer volledige maankalender): kan aangekocht worden via internet
  • In harmonie met de maan van Johanna Paungger en Thomas Poppe (beschikbaar via internet in NL) 
 John

Zoals we in het laatse nummer van TuinHier Magazine nr.5- 2018 hebben kunnen lezen is het voortbestaan van de bij zeer belangrijk:

- Geen voedsel zonder bijen, geen bijen zonder voedsel!

bij

 

Buiten belagers zoals de varoa mijt zijn het onderdeelkundig en overmatig gebruik (in Europa vooral in het verleden) van insecticiden een bedreiging voor het voortbestaan van het bijenvolk. De impact op onze voedselbevoorrading kan desastreus zijn.


Daarom is het interessant om de volgende link aan te klikken om de gevolgen van overmatig gebruik van pesticiden te zien welke ze in bepaalde streken in China ondervonden hebben.

https://www.mo.be/nieuws/bloesem-zonder-bijen-china-bestuiven-handwerk-geworden

 

 

 

 Als tuinliefhebber kunnen we ons steentje bijdragen door zo biologisch mogelijk te tuinieren. Er voor te zorgen dat de bijen in onze tuin het hele seizoen door voedsel kunnen verzamelen door bijvoorbeeld bloemenpanden aan te leggen.

ROGER

 

 

Bezoek aan de plantenbeurs La Feuillerie in Celles (Doornik-Tournai)

Jaarlijks staat het bezoek aan de plantenbeurs La Feuillerie in Celles (Doornik-Tournai) stevast op mijn programma. Deze plantenbeurs is waarschijnlijk een grote onbekende  voor de doorsnee Vlaming maar het is de moeite waard. Een heel breed aanbod in een uniek en mooi kader.

Telkenmake combineer ik dat met een lunch op de grote markt van Doornik waar een brede keus aan eetgelegenheden zijn, aan prijzen die welk een stuk lager zijn dan in het Mechelse.

Ook de moeite waard om hun kathedraal en veel andere plaatsen te bezoeken. (www.visittournai.be)

Niet twijfelen, te bezoeken om je horizon te verbreden.

ROGER

 

tuinbeurs

 

 

 

Kweek zelf uw plantaardige Luffa douchespons

 

Elk jaar kweek ik traditiegetrouw enkele “klassiekers” die steevast goed zijn voor een mooie oogst aan groenten of fruit. Daartoe behoren de gebruikelijke soorten als Tomaten, sla, radijsjes, spinazie, aardbeien, kool, pompoenen en nog zoveel meer. 

Daarnaast probeer ik elk jaar iets nieuw te vinden om uit te proberen.

Vorig seizoen was ik via een tuinwebsite gestoten op de “LUFFA” of “LOOFAH”, een plantaardige spons die je in “kruidvat en “bodyshop” en dergelijke kan kopen als scrubspons om je dode huidcellen mee te verwijderen onder de douche. 

luffa1 Volgens die website kan je die relatief makkelijk zelf kweken (in Amerika weliswaar). Het blijkt een verwant te zijn van de komkommer, maar deze soort is absoluut niet lekker om te eten.

Na enig zoekwerk heb ik uiteindelijk via een webwinkel in Wallonië 2 pakjes zaadjes (van 10 stuks) besteld en laten leveren per post (www.graines-semences.com).

Het kiemen verliep niet zo vlot… van de 20 zaadjes zijn er na lang proberen uiteindelijk slechts een drietal uitgekomen.

Met veel zorg heb ik de plantjes opgekweekt en verzorgd tussen de tomaten en komkommers in de serre.

Het resultaat ziet u hieronder.

 luffa2

 

 

Na de oogst is het zaak om de vruchten op een goed verluchte droge plaats te drogen. In ons klimaat is het niet zo eenvoudig gebleken om de vruchten te drogen, want ze bevatten veel vocht en beschimmelen gemakkelijk. Dit jaar hebben we uitzonderlijk veel regen en dus een enorm hoge luchtvochtigheid gehad. 

 

luffacomcommer luffa2delen

 

De gedroogde vruchten kunnen gemakkelijk gepeld worden.

De gepelde vruchten zien er wat grijs uit en lijken niet zo geschikt als badspons, maar na goed drogen en een nachtje weken in bleekwater, zijn ze getransformeerd tot het product dat we in de winkelrekken vinden.

luffa3delen

 

luffa4delen

Als je ook zin hebt om eens te proberen, contacteer mij gerust (via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), ik heb zelf enkele zaden geoogst die je gerust mag gebruiken.

Veel succes,

John

Verzorging van Orchideeën

 

orch1Heb je ook al eens zo’n prachtige bloeiende orchidee cadeau gekregen van familie of vrienden? Deze sterke plant staat garant voor vele weken van bloeipracht, maar dikwijls weten we niet hoe we ze optimaal kunnen verzorgen en opnieuw kunnen laten bloeien. Het is echt niet moeilijk, als je enkele basisregels volgt.

De meest courante soorten behoren tot de phalaenopsis, maar er bestaan ontelbare variëteiten. Wanneer je met enkele eenvoudige principes rekening houdt, kan je ze bijna allemaal goed verzorgen zonder problemen.

Lichte Standplaats

Ideaal is een standplaats met veel daglicht, maar zonder directe zonneschijn. Bijvoorbeeld op de vensterbank bij kamertemperatuur.

Orchideeën houden niet van tocht en grote temperatuurschommelingen.

Weinig water geven

Wekelijks even de potkluit onderdompelen, enkele ogenblikken laten weken en dan vooral goed laten uitlekken is voldoende om een hele week voort te kunnen.

Enkel tijdens de heetste zomermaanden verdraagt hij een tweede wekelijkse dompelbeurt. Laat zeker geen water staan in de pot of het schaaltje. De wortels kunnen dan makkelijk rotten. Gebruik steeds zacht regenwater op kamertemperatuur.

Zuinig met mest

Om de 3 à 4 weken een beetje vloeibare plantenmest toevoegen aan het dompelwater is ruim voldoende. Ik heb zeer goede ervaring met een lichte NPK samenstelling van  vb. 6-6-6.

Verpotten

Jaarlijks verpotten doe je zeker niet met potgrond. Deze houdt veel te veel water vast, en laat te weinig lucht door waardoor de wortels gaan rotten. Eigenlijk heeft de orchidee een soort luchtwortels, die je best verpot in fijne schors (te koop als bodembedekker). Verwijder bij het verpotten de verdroogde of afgestorven delen en verpot voorzichtig in de schorsstukjes.

orch3

 

 

 

Wat na de bloei ?

Veel kwekers vermelden dat het mogelijk is om op de uitgebloeide bloemstengel een tweede bloei te krijgen, wanneer je terugsnoeit op het eerste of tweede oog (vanaf de onderkant), maar dit is in de praktijk niet zo evident.

Wanneer je de plant gewoon goed verzorgt, krijg je regelmatig (om de paar maanden) nieuwe bloemstengels. Deze geven je telkens vele weken bloei- en bloemenpracht.

Mijn plant bloeit niet opnieuw!

Wanneer jouw plant niet opnieuw wil bloeien, kan je de natuur een handje helpen.

Zet de plant 4 tot 6 weken op een koele lichte standplaats (ongeveer 12à14 °C) zonder bemesting.

Als je de plant daarna terug op kamertemperatuur brengt, en je geeft een lichte bijbemesting in het dompelwater, kan de vorming van een nieuwe bloemstengel echt niet lang meer uitblijven.

Veel plezier met deze boeiende kamerplant !

 orch2

Boomspinazie

 

boomspinazie4

Iedereen die de courante onkruiden in onze tuinen een beetje kent, heeft al te maken gehad met "chenopodium". Het is een courant voorkomend onkruid dat zich makkelijk uitzaait en een sterke groei vertoont zoals de meeste van onze onkruiden. Het komt in vele varianten, waaronder de chenopodium giganteum of boomspinazie.

 

 boomspinazie3

Omdat ik elk jaar een aantal nieuwe dingen wil uitproberen in de moestuin, heb ik  dit jaar onder andere deze boomspinazie geprobeerd. Ik heb uitgezaaid op een verloren plekje in de tuin waar wat schaduw is en relatief weinig planten goed groeien. Zoals je kan zien op de een van de foto's is de benaming "giganteum" goed gekozen. Zelfs op een schaduwplek groeit de plant makkelijk boven de serre uit tot 2.50 à 3 meter hoog. De sterke groei van dit "hardnekkig onkruid" is een mooi voordeel wanneer we de plant willen oogsten. Ik heb er een heel seizoen niet naar omgekeken en heb nu een heel bosje van staan.

 

 

 

 

 

 

 

 

boomspinazie2

We gebruiken enkel de blaadjes voor de keuken, want de steeltjes en de stengel zijn hard. Wanneer we de geoogste blaadjes spoelen en kort koken in een bodempje water, hebben we een heerlijke variant van spinazie. Deze is niet bitter en niet taai. Ik heb dit oorspronkelijk met enige argwaan uitgezaaid om eens iets nieuw te proberen en ben nu een grote fan. Het proberen zeker waard, mislukken kan (bijna) niet. 

boomspinazie1 

Heb jij ook een leuke tuinervaring die je graag wil delen ? Neem enkele foto's en laat ons gerust weten wat je zo leuk vond op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Volkstuingroeten

John, 

 

bannerC1bannerC2
Vroege voorjaarsbloeiers :
 
Op deze zondag hebben we van de nood een deugd gemaakt en de ruiten van de serre gewassen. Een jaarlijks weerkerend karweitje waar ik met enige tegenzin aan begin, maar wel noodzakelijk om de vroege zaailingen voldoende licht te gunnen. 
 
Buiten staan de eerste narcissen en de helleborus al flink in bloei : Het nieuwe teeltseizoen is in aantocht !

John De Grieve - Tuinhier Mechelen 

Bloemen en planten(ruil)beurs 6 mei 2017
 
bannerC3bannerC4

Een tuin vraagt planning. Hoogst waarschijnlijk heeft men in het voorbije seizoen zijn lessen getrokken uit het behaalde resultaat in je tuin. Misschien moeten sommige soorten vervangen worden of verdwijnen daar ze niet aan de verwachtingen voldoen.

De verzamelaars, staan op de uitkijk om hun collectie nog verder uit te breiden. De 'die hards' zijn al zeer vroeg op de been om de concurrentie voor te zijn om het gewenste op te snorren.

Voor ons Vlamingen is Beernem de place to be. Ik mijd Beernem desondanks het mooie kader en het aanbod, daar het zo druk is en prijzig bovenop.

Mijn voorkeur gaat naar de volgende evenementen:

  • Dicht bij en zeker te bezoeken is het opendeurweekend van Jan Spruyt vaste planten, Mostenveld 30 9255 Buggenhout en dit op 17 & 18 september 2016 van 10-18u. Een bijzondere collectie van vaste planten voor allerlei gebruik.

  • La Feuillerie biedt een selectie van de beste Belgische en buitenlandse gespecialiseerde plantenkwekers aan, dit in het kader van een romantisch 19e eeuw park. 
    La Feuillerie, Rue de la Feuillerie 1/Z te 7760 Celles op 24 en 25 september 2016. Celles ligt op een 10-tal km van Doornik dat ook een bezoek waard. Op de Grote Markt bevinden zich vele gezellige terrasjes. De restauratie is er een stuk goedkoper dan in Mechelen en dit voor een gelijkaardige kwaliteit.

  • De PLANTENDAGEN in het Arboretum van Kalmthout op zondag 2 october 2016 van 10-17u. (Heuvel 8, 2920 Kalmthout), het 'niet te missen evenement' voor veeleisende plantenliefhebbers die op zoek zijn naar iets bijzonders.
  • Tevens op 2 october 2016 organiseert Velt Mechelen en Velt Zennevallei van 14 t/m17uur een proeverij van appelen en peren in het Bos van Aa 1 te 1980 Zemst. De peer-appeltuintuin Bos van Aa bestaat uit jonge hoogstamboomgaard (aanplant 20/02/200) en een reeks leibomen. Er zijn een 100-tal varieteiten te vinden. Een kleurrijke moestuin is ook te bezichtigen.

Er is dus voor elk wat wils.

Een goede jacht!

 

Mvg/RVE

soil grassDe weergoden hebben het ons de laatste weken niet gemakkelijk gemaakt. Bakken water hebben we over ons ‘dak’ gekregen. Het heeft bij sommige tuiniers het probleem van bodembeheer (water overlast en verslemping van de bodem) pijnlijk bloot gelegd. Het ILV0 (Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek) heeft een lijstje opgesteld met de negen bodem-geboden. Hun artikel heeft me geïnspireerd om voor onze site iets neer te pennen: de vuistregels die je bodem in goede conditie houden en hem optimaal laten renderen.

1. Bovenal bemin je grond, het is een levend geheel

De bodem is je natuurlijk kapitaal en een bodem in goede conditie is essentieel voor een geslaagde teelt. Het is DE basis voor een geslaagde biologische teelt. De bodem verdient je volle aandacht. Bij vele tuinders is dit niet of onvoldoende het geval. Een bodem in een goede toestand zorgt voor een optimale benutting van voedingsstoffen, voorziet in voldoende lucht en water voor de planten, is sterk en goed bestand tegen erosie en verslemping, en maakt de planten weerbaar tegen ziekten. Bij een slechte bodemtoestand is het niet zo gemakkelijk dit met meer meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen recht te trekken. Alles heeft zijn limiet!

 

2. Maak contact met je bodem

Bekijk je bodem eens van dichterbij. Betast de grond eens en laat deze door je vingers glijden. Hoe voelt het aan? Stel jezelf de nodige vragen. Is structuur wel ok? Voed ik de bodem wel voldoende en/of op een verantwoorde manier? Bewerk ik de bodem wel diep genoeg? Zitten er eventueel storende lagen in de grond die de wortelgroei hinderen? Is de afwatering van het terrein zoals het moet zijn? Is de grond niet te nat en/of onvoldoende opgewarmd alvorens de grondbewerkingen werden aangevat? De regel is bewerk niet dieper dan het nodig is. Het bodemleven heeft plaats in bovenste 20-30cm. Vermijd het spitten indien mogelijk.

 

3. Heilig steeds de wet van eten en worden gegeten

De bodem is levend geheel van schimmels, micro-organismen, kleine tot grotere dieren die leven van plantenresten, door de wortels afgescheiden stoffen, van organische meststoffen. Het is dus geen chemische fabriek. De bodemorganismen zijn onze onmisbare en noodzakelijke bondgenoten die er voor zorgen dat de mineralen aanwezig in de bodem in een opneembare vorm voor de plant ter beschikking komt. Hun activiteits-niveau wordt bepaald door de hoeveelheid humus (organisch material) dat in de bodem voorradig is. Ideaal is 5% , vanaf minder dan 3% is het honger lijden. Humus is hun brandstof, zonder voldoende humus is er ‘armoede’ en kunnen de micro-organismen hun werk niet naar behoren doen. De micro organismen zorgen er ook voor dat de schadelijke organismen onder controle blijven. Het zijn onze beste helpers in de tuin die dag en nacht gratis onze tuin werken! Je moet alleen zorgen, dat ze eten krijgen (organisch materiaal, compost) en ze zo weinig mogelijk storen. Ze zijn het talrijkst aanwezig in de bovenste 10-15cm van de grondlaag. Indien mogelijk vermijd het spitten. Laat de grond niet braak liggen. Dek af met gewasresten of zaai een groenbemesting zoals bv. rogge (snijkoren).

 

4. Organische stof is van levensbelang voor de bodem dus nooit vergeten toe te dienen

Humus of organische stof is de motor van de levende bodem. Organische stof stimuleert het bodemleven, zorgt voor een betere structuur door de bodemdeeltjes aan elkaar te kleven. Dit leidt tot een betere water-lucht verhouding in de bodem. Het houdt tevens de mineralen vast

en het vermijdt de uitspoeling ervan naar het grondwater.

 

5. Betreed je grond enkel wanneer nodig en voldoende gedroogd is

Een verdichte bodem belemmert de wortelgroei en bovendien kan het water niet goed en snel genoeg in de bodem dringen = wateroverlast! Het tegenovergestelde gebeurt bij droogteperiodes, daar het grondwater niet kan opstijgen en binnen het bereik van de wortels kan komen. Dit veroorzaakt extra droogte-stress.

 

6. Teveel druk op de bodem wordt niet gedoogd

Maak van je stuk grond geen autosnel weg. Vermijd zoveel mogelijk het zwaar transport en het betrappelen van je bodem. Regelmatig een grondstaal van je bodem laten analyseren. Meten is weten. Het laat toe om te behoeften van je grond op een ordentelijke manier aan te

vullen om een optimale teelt te bekomen.

 

7. Bemest niet meer dan nodig

Bij de bemesting van je bodem bekijk je zowel het verleden en als wat je in de toekomst wenst te telen. Geef je juiste dosis. Bij overbemesting kunnen er bepaalde gebrekziekten optreden. Een overmaat aan voedingsstoffen kan het gewas gevoeliger maken voor ziektes en een

uitspoeling van wat de bodem niet kan vastleggen tot gevolg hebben. Je bent eraan voor de moeite!

 

8. Zorg voor een jaarrond bedekking van de bodem

De bodem bedekken tussen hoofdteelten met een groenbedekker is zeer belangrijk. Het vermijdt erosie (anders neemt bv.de wind de fijnste = vruchtbaarste deeltjes mee). De groenbedekker zorgt er ook voor dat gemakkelijk uitspoelbare elementen zoals bv. Stikstof

door het gewas opgenomen en vast gehouden worden = geen uitspoelen. Bij het onderwerken van de groendekker zorgt deze groenbemester voor een verhoging van het organisch materiaal met alle hierboven opgesomde voordelen voor het bodemleven en het gewas.

 

9. Vruchtwisseling daar is het om te doen

Een ruime vruchtwisseling is benefiet voor de bodem. Elk gewas heeft zijn eigen wortel-diepte en al dan niet specifieke opname, lees verbruik, van bepaalde mineralen. Het vermijdt ook overdracht van ziekten van de vorige teelt naar een volgende nieuwe teelt.

Gras en granen (snijkoren) verbeteren en versterken de toplaag, diep wortelende gewassen zijn gunstig voor drainage. Het zijn eenvoudige stelregels die van levensbelang zijn voor een gezonde bodem en die er voor zorgen dat je een langdurig en blijvend genot hebt van je tuin!

 

Mvg/RVE

Beste Tuinvrienden,                                                                                                                            Techniekdiepspitten

 

nog een beetje geduld en we kunnen erin vliegen zodra deze natte dagen en koude ochtenden voorbij zijn. Grondbewerkingen zijn enkel uit te voeren wanneer de grond er niet te nat bij ligt, want dan doe je meer kwaad dan goed!

Eén van de deudgen van het tuinieren is geduld hebben. De agenda van moeder natuur volgen en niet die van jou opdringen, want dat komt NIET goed.

Voor de gelukkige bezitters van een tuintje op het Galgenveld stelt zich volgende vraag: spitten of niet van de grond die vooral met kweekgras begroeid is.

Het gebruik van herbiciden is uit den boze!! Het huisreglement moet gerespecteerd worden.

Andere technieken dringen zich op. Je kan de grond afdekken met karton of zwarte plastiek om de groei te verstikken of je kan spitten.

De eenvoudigste manier is spitten met een spitvoor. De bovenste laag komt onderin te liggen en wordt dan afgedekt met de zuivere (onkruidvrije) grond. Maar eerst moet je dan wel handmatig de rhizomen en andere wortelstokken verwijderen. Dit om hergroei te voorkomen.

Een betere methode voor een veld dat zo overwoekerd is, is het diepspitten.

In de bollenstreek (Lisse NL) werd dit veelvuldig toegepast op gronden waar infectie van de bovenlaag (hoofdzakelijk schimmels) werd vastgesteld. De 'zieke' laag werd afgepeld en kwam dan vanonder op 80-90cm diepte terecht en werd zo onschadelijk gemaakt.

In ons geval komt de door onkruid begroeide toplaag (5-10cm) op 80-90cm diep te zitten. Het afsterven van het onkruid is gegarandeerd, zelfs het hardnekkige kweekgras of wortelstokken van bv. paardenbloem of zuring.

 Je kan eventueel in de voor ook nog ter plaatse omspitten zodat je tot op een 100-120cm diepte de bodem los hebt gemaakt.

Bij aanwezigheid van een harde of moeilijk door de wortels te doordringen laag, waar het opstijgen (haarbuiskracht van de bodem) van het grondwater naar de wortels verhinderd wordt, is het diepspitten een zegen voor de plantengroei.

De 1ste tekening laat de start-positie zien bij aanvang van het diepspitten.

Volg de evolutie van de gekleurde blokken van een zelfde kleur.

BELANGRIJK is dat je de lagen NIET mengt. De bovenste laag moet als bovenlaag blijven dienen.

Hier zit het leven in. Je kan na het spitten er een laagje compost van 10-15cm inwerken om het verstoorde leven van de micro-organismen te bevorderen. De micro-organismen zijn onze beste werkers die er voor zorgen dat de mineralisatie = omzetting van de mineralen aanwezig in de bodem, in een opneembare vorm voor de planten beschikbaar worden.

Daarom alleen al verdienen ze onze extra aandacht.

Belangrijk is te beseffen dat de BODEM een LEVEND geheel is. Een gezonde bodem zorgt ook voor een gezond en voedzaam gewas!!

Veel spitgenot!

mvg/Roger VE

 

 

green apple aphid 'T is gene winter niemeer zoals vroeger!

Tot nu hebben we inderdaad een zeer zachte winter meegemaakt op enkele vorstdagen na.

In het Fruitteelt nieuws van 5/02/2016 staat een interessant artikel geschreven door Dhr. Dany Bylemans over de overlevingskansen van de insecten tijdens de winterperiode. Ik heb dat voor jullie in het kort samengevat.

 

Insecten zijn koudbloedig en produceren dus geen eigen lichaamswarmte. De insecten die van oorsprong van hier zijn zullen gemakkelijker de winter overleven dan zij die door import of migratie in onze contreien beland zijn. Onze insecten hebben diverse mechanismen ontwikkeld om schade door vorst te vermijden.

De plaats waar het insect overwintert is belangrijk. Bodeminsecten migreren vaak naar dieptes waar geen vorst meer komt. De bovengronds overwinterende insecten zijn bijna allemaal bedreven in het zoeken van een meer gunstig micro-klimaat (spleet, schors, enz.).Dit levert enkele graden temperatuurwinst op en zeker een bescherming tegen lichte vorst (en ook tegen belagers).

Sommige insecten vooral behorend tot de vlinders migreren naar het zuiden maar bij plagen in de fruitteelt komt dit niet voor. Sociale insecten zoals de honingbij produceren als volk een nestwarmte van 10-13°C die nodig is om te overleven. Te kleine volkeren sterven.

Het stadium waarin het insect overwintert, is eigen aan de soort en zal naargelang als ei, larve, pop of volwassen insect gebeuren. De verschillende mechanismen voor vorstprotectie kunnen meestal slechts in het normale overwinteringsstadium voorkomen. Ontwikkelt een insect naar een volgend stadium door een zachte winter, is het dus gevoeliger als er later toch vorst optreedt.

Schade door vorst bij de insecten is net hetzelfde als bij planten veroorzaakt door de vorming van ijskristallen in de lichaamscellen. De cel bevat veel water en zal ondanks de aanwezigheid van bepaalde zouten, bij lichte negatieven temperaturen bevriezen. Deze ijskristallen veroorzaken schade aan de celwand met de dood van het insect tot gevolg.

Ook insecten produceren hun eigen vorm van antigel. Hierdoor daalt de stollingstemperatuur beduidend en vermijden de insecten de vorstschade. Deze stoffen worden voor de winter opgebouwd tot concentraties die net niet giftig zijn en kunnen tot 20% van het lichaamsgewicht uitmaken in die periode. Omdat deze aanmaak ten koste gaat van de vetreserves kunnen verzwakte insecten minder goed overwinteren.

Vele insecten hebben een mechanisme ontwikkeld dat er voor zorgt dat de ijskristallen klein blijven en geen schade kunnen berokkenen.

Zout water bevriest bij -1.9°C zoet water bij 0°C. Insecten hebben een mechanisme dat het watergehalte in de cel vermindert met een stijging van de zoutconcentratie tot gevolg en zo zijn ze dus minder vorstgevoelig.

Met de mechanismen hierboven beschreven kunnen insecten van hier zich goed voorbereiden op de winter.  De schade op insectenpopulaties is algemeen groter bij een winter met zeer zachte periodes gevolgd door een strenge vorst. Als vorstperiodes afgewisseld worden door erg zachte temperaturen (rond de 10°C) dan worden veel insecten terug actief in de zachte periodes, vooral als ze als een volwassen insect overwinteren. Op dat moment is er niet veel voedsel te vinden en zijn ze op hun reserves aangewezen. Dit vermindert hun vermogen om hun antigel aan te maken wanneer er terug vorst komt. De lengte van de vorst periode is minder relevant, omdat insecten hun metabolisme werkelijk sterk kunnen terugschroeven om te kunnen overleven.

Roger VE

 

 

 

Beste Tuinvrienden,

uitspoelenzoals je weet, begint op 21 december de winter. Onder een stralend zonnetje en bij een temperatuur van 14°C. heb ik mijn kas (serre) van binnen en van buiten gepoetst. De Temperzon® is verwijderd en het glas blinkt als een spiegel. Denk er aan licht =gezondere en groeikrachtigere planten = meer productie van blad, bloemen of vruchten!

De serre is dan ook nog eens deftig onder water gezet om de zouten (compost) uit te spoelen. Dit jaar heb ik bij de druiven een toenemend probleem van lamsteligheid vastgesteld. De grondontleding wees me erop dat de de zoutconcentratie aan de hoge kant is. Nooit gedacht dat compost een redelijk hoog zoutgehalte heeft. Chemische meststoffen gebruik ik niet daar deze de humus in de bodem verbranden. Chemische meststoffen bevatten vulstoffen en veroorzaken een nog grotere ophoping van zouten in de bodem.

Het is voor mij een verontrustend gevoel dat de hoge temperaturen aanhouden. Het gevaar bestaat erin dat de sapstroom op gang komt en dat bij vorst (en die komt er nog) deze de planten flink zal toetakelen. Met eventueel afsterven tot gevolg. In het bijzonder voor de minder wintervaste soorten.

Potten die buiten overwinterd worden, moeten goed ingepakt zijn. Vooral de pot zelf . Het doel is om de eerste plaats het wortelgestel te beschermen - tracht de potkluit zo warm mogelijk te houden - zorg voor een goede afwatering - een natte potkluit bevriest veel sneller en de kans dat de plant de vrieskoude niet zal overleven neemt toe. Bovendien zal de pot ook beschadigd worden door de vorst (uitzetten natte potkluit). Bevriezen is niets anders dan een andere vorm van uitdroging van onze planten.

winterbeschermingpot

Opgelet, voor wanneer de planten volledig zijn ingepakt! Bij zonnig weder kan de temperatuur onder de bescherming van het bovengrondse gedeelte zeer hoog oplopen en de plant 'koken'. Daarom indien nodig, de verpakking langs de bovenzijde openen wanneer het dreigt te warm te worden. Bij nachtvorst terug sluiten.

Lentekriebels zijn er bij mij vanaf dat de tuin, waar nodig opgeruimd is. Het teeltplan is gemaakt (zorg voor de nodige teelt rotatie), de zaden zijn besteld. Dit vind ik een van de 'plezantste' werkjes . De uitdaging als liefhebber zit er in, in het uitproberen van nieuwe soorten. Het afschuimen van het web en het doorbladeren en bestuderen van de nodige catalogi.

Voor iets of wat speciaals voor bloemen en groenten, bestel ik het via het web bij: www.thompson-morgan.com.

Ook is er onze samenaankoop Zaden. Dit is enkel voor de leden TuinHier Mechelen.

Onlangs was ik op bezoek in Dordrecht. Daar heb je www.vreeken.nl zaadhandel. Bestellen via web is mogelijk. Maar persoonlijk geef ik de voorkeur aan een bezoek ter plaatse. Mechelen-Dordrecht, één uurtje per wagen. Er gaat toch niets boven het snuffelen in het uitgebreid aanbod. De 'belekes' bekijken en je laten verleiden tot aankoop. Je hebt het gevoel van een klein, groot kind in een snoepwinkel. Wat een belevenis.

daslook

Ik heb er een paar soorten 'ontdekt' die me dadelijk aanstonden zoals : daslook (Allium ursinum). Is een beschermde plantensoort (half tot schaduwplant) dat in het voorjaar kan gebruikt worden in de gemengde slaatjes. Na de bloei verdwijnt de plant tot in het volgende voorjaar.

Er bestaat ook zoals iets als de aardappeldokter! Nieuw voor mij. De zilverwitte alsem (Artemisia ludoviciana) heeft een schimmeldodende werking en kan gebruikt worden tegen de aardappelplaag. Het uittesten waard. Hoe minder 'chimique' hoe beter!

Maar gelukkig was er ook nog mijn echtgenote die me terug met beide voeten op de grond bracht - 'Zeg, waar gaat ge dat allemaal zetten!?.

'Ik vind wel een plaatske en er is ook nog onze Bloemen- en Plantenbeurs op de eerste zaterdag van mei waar wat ik niet kan gebruiken kan aan de man trachten te brengen. Ik vind wel plaats anders maken we er..'

Het hielp maar gedeeltelijk....

Tot een volgende keer.

Roger VE

ps. Bloemen- en Plantenbeurs TuinHier Mechelen op zaterdag 7 mei 2016. Zin om mee te doen. Het is gratis voor TuinHier leden. Schrijf in via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

 

 

 

 

 

Beste Tuinliefhebber,

 

 

Het wordt maar geen winter. Het zachte weder blijft toch nog toe aanhouden. Maar opgelet!

Jack Frost of Koning Vorst loert om de hoek. 

 

De tuin is al winterklaar - bloembollen zijn geplant.  De kas is vrijgemaakt om de kuipplanten te overwinteren voor temperaturen tot maximum -5°C. Is het kouder dan gaan ze naar de garage. De tomaten zijn gerooid. De niet rijpe door mijn echtgenote tot een heerlijke chutney omgetoverd. 

 

Dus het is hoog tijd om aandacht te schenken aan de bescherming van onze planten die niet of maar gedeeltelijk winterhard zijn. In het algemeen zijn het onze kuipplanten die hier onder vallen (Datura, Brugmansia, Agapanthus, Phormium, sommige laurier soorten, olijven, enz.). 

 

Er zijn ook sierstruiken en vaste planten die het waarderen om een extra laagje compost, bladeren of mulch rond de kraag toegediend te krijgen. Het beschermen van het wortelstelsel is zeer belangrijk (water toevoer plant) om ze meer vorstbestendig te maken en vorstschade te voorkomen of te beperken.

 

Daarom ook potplanten, die buiten overwinteren, goed beschermen tegen vorst door deze in te pakken. Bij hevige vorst en vooral bij een te natte potkluit, zullen de volledige potinhoud 'en masse' bevriezen. Met het hoogst waarschijnlijke gevolg dat zelfs winterharde planten 'kapot' vriezen. En de pot daar bij!

Zie dus ook de afwatering van pot na of die nog ok is. Desnoods door de wortelgroei verstopte drainage openingen terug vrij te maken.

 

Als gelukkige eigenaar van een koude kas kan ik deze kuipplanten, ook soms orangerie planten genaamd,  bij lichte vorst tot en met +- -5°C in de koude kas aan houden. Lage temperaturen kunnen schade berokkenen aan dit soort van kuipplanten. In volle winter is het bij -10°C buiten het ook -10°C in de kas.

 

Noteer dat er een 'schade verschil'  is bij -5°C gedurende een paar uur of dat wanneer het 24 uur aan stuk -5°C is. Veel van deze planten verdragen vorst wanneer deze beperkt is tot een paar uur. Bijvoorbeeld Phormium tot -5°C. In de landen van oorsprong kan het ook gebeuren dat het vriest, maar dan maar voor een paar uur. Tegen 10uur is het dan terug T-Shirt tijd.

 

 

 overwinteren

 

Licht is een belangrijke factor. Daarom dat ze zolang mogelijk in de serre blijven. Licht maakt planten sterker en dus minder ziekte gevoelig. Tevens een veel betere hergroei in het voorjaar is de bonus.  Dit vraagt een extra inspanning door de potten van serre naar de garage te zeulen bij een koude periode. Bij een warmere periode, is het de weg terug!. Maar eerst moeten we moeder de vrouw nog overtuigen om 'permissie' te krijgen.  Met als antwoord  'begint het wéér - tegen antwoord: ze waren deze zomer toch mooi, héé'. Het ongemak is toch de moeite waard! De beloning zijn 'fleurigere' potten tijdens de zomer.

 

Met pot en al graaf ik de Agapanthus in en hij blijft de hele winter in de serre. Dat scheelt een hele hoop kilo's minder te verplaatsen! Bij lage temperaturen komt op het afgestorven loof een extra bovenlaag grond ter bescherming. Fuchsia's kunnen op dezelfde manier overwinterd worden. In februari, bij hergroei tijdig deze planten van het licht laten genieten door de beschermlaag te verwijderen.

Vergeet ook niet je Dahlia's, Canna's, gladiolen en consoorten (zomerbloeiers met wortelstof of knol/bol) tegen het wintergeweld te beschermen. De knollen/wortelstokken (uitspitten en een 10cm boven de wortelhals afsnijden) kan je best op een luchtige en koele vorstvrije plaats wegbergen. Voorkom uitdroging! 

 

Zieke delen, vergeelde of afgestorven stengels/blad zijn te verwijderen om schimmel infecties te voorkomen. Eventueel de plant insnoeien indien nodig. Voorkom uitdroging. Ook tijdens de winter hebben de planten water nodig. Nooit nat zetten, enkel licht bevochtigen. 

 

Opgepotte volle grond planten zal men degelijk insnoeien om het verstoord evenwicht van wortel/bovengrondse gedeelte zoveel mogelijk te herstellen (verminderen van bladoppervlakte = verminderen verdamping)

Om plaats te besparen zal men soms de planten moeten insnoeien. Denk eraan dat bij kort insnoeien van Datura's en Brugmansia's dit een bloei-verlatend effect heeft. Waaarschijnlijk heb je dit ook al opgemerkt dat beide soorten maar pas beginnen te bloeien vanaf het ogenblik dat de stengel vertakt. Indien je deze vertakking kan behouden, gaat je plant ook vroeger bloem geven.

 

Tot nog eens

Roger

       

 

 

 

Beste Tuinliefhebber,

Vele winterbloeiers (winter en zeer vroeg bloeiend in het voorjaar) hebben geurende eigenschappen. De meeste verdragen schaduw en verschillende soorten kunnen ook in containers opgekweekt worden. Dit laat toe volgens hun 'toestand' - bv mooi blad en/of in bloei, deze te verplaatsen naar een plaats om van onze volle aandacht te genieten tijdens een niet zo'n aangename periode van het jaar.

De decoratieve en aantrakkelijke aspecten van winterbloeiers zijn in het algemeen: de bloemen, de geur, bessen, gekleurde stelen of een apart, opvallende blad.

Geurende planten geven de meeste voldoening wanneer ze geplaatst/geplant worden aan een doorgang of ingang die regelmatig tijdens de winter wordt gebruikt. Sommige soorten zijn niet bepaald mooi tijdens de zomer. Deze kunnen best in een container geplant worden en volgens het seizoen verplaatst indien nodig.

Geschikte soorten.

De vermelde hoogte zijn benaderend en in functie van de groei omstandigheden. Het kan ook verschillende jaren duren alsvorens een struik volgroeid is. Hou hier rekening mee. Voor klimplanbten voorzie een delijk klimrek

Struiken met afvallend blad.

 

Abeliophyllum distichum - geurende witte bloemen - februari - hoogte: 2 meter.

Daphne mezerum - purper-rode bloemen - bloei in februari tot april - hoogte: 150cm. Doet het heel goed in alkalische bodems.

Hamamelis x intermedia - bezoek zeker het Arboretum van Kalmthout - Hamamelis feesten van 11 januari tot en met 28 februari 2016. De toverhazelaars zijn dan echt betoverend!! Een machtige collectie hebben ze daar opgebouwd!

Ze zijn flink geurend - bloem kleur van geel tot orange en nog veel andere tonen. Bloei van december tot maart. De hoogte varieerd van 180 tot 300cm.

website Arboretum Kalmthout - www.arboretumkalmthout.be

Groenblijvende struiken.

Arbutus unedo - de bloei gaat van october tot december dit met witte of zacht roze bloemen. Hoogte kan gaan van 4.5 tot en met een 6 meters.

Elaeagnus pungens 'Maculata' - struik met kleine witte bloemen. Bloei van october tot december. Hoogte: 2.4-4.5meters.

Mahonia x media 'Charity - de eerste gele bloemen kunnen al eind november verschijnen.  Struik van 3 tot 4.5 meter hoog.

Klimmers.

Clematis cirrhosa - klimhoogte tot een 4 meter. crème kleurige bloemen vanaf november.

Clematis cirrhosa var. ballerina - klimt een 4 meter met rood/bruine crème gevlekte bloemen .Dit van november tot maart.

Clematis cirrhosa 'Freckles' - klimt ook 4 meter maar met bruin/violet met crème gevlekte bloemen.

Kruidachtige vaste planten.

Bergenia - het geslacht Bergenia bestaat verschillende soorten en varieteiten. Op de website van Kwekerij Jan Spruyt in Buggenhout kan je een idee vormen wat mogelijk is, qua varatie in blad en bloemkleur. Hoogte varieerd tussen 30 en 45cm.

Iris unguicularis - Laag blijvende iris van een 20-tal cm. Bloeit van october tot maart.

Helleborus niger - vroeg bloeiend, met witte soms licht mint kleurige bloemen, van december to maart. Ook Kerstroos genoemd. Reeds nu volop in de tuincentra verkrijgbaar. Hoogte van 25  tot 45cm.

Bloembollen.

Eranthis heymalis - bolgewas bloeiend van januari tot maart. Dit met gele bloemen. Hoogte: +-15cm.

Galanthius nivalis - witte bloemen van janbuari tot februari. Hoogte: 7-10cm.

Scilla mischtchenkoana 'Tubergeniana' (syn. S. tubergeniana) moelilijker kan de benaming niet zijn! bleek blauwe bloemen in februari. Hoogte: 10-15cm.

 

Sommige soortnamen klinken je vreemd in de oren. Het beste is nu rond te kijken en de winterbloeiers te spotten. Het zal je een beter idee geven over het eventuele gebruik in je tuin.

Tot de volgende keer.

 

Roger VE

 

 HamamelisHelleborusnigra

 

 

 

 

Beste Tuinliefhebber,

 

we hebben twee weken van excellent tuinweer achter de rug. Het bleef droog en de grond was nog aangenaam warm om te bewerken. Dit komt ook de hergroei van de pas geplante planten ten goede. Zolang de bodem niet door lage temperaturen of overvloedige neerslag afgekoeld is, is er nog veel wortelactiviteit.

 

De mixed borders in mijn tuin zijn zoals voorzien dan ook grondig aangepakt. Het was hoog tijd om de vaste planten eens te her-vitaliseren, t.t.z. scheuren en de jongste delen (buitenkant van de toef) terug te hergebruiken. De bodem werd extra vertroeteld met compost en kalk ter ondersteuning. In sommige gevallen was het nodig om het loof te verminderen om terug het evenwicht te herstellen tussen de ondergrondse en bovengrondse delen en een eventuele stress situatie te vermijden.

 

Dit vraagt een goede voorbereiding en planning om het beoogde resultaat te bekomen. Met het kleurenwiel in de hand hebben we dan de kleurgroepen samengesteld. Re-styling noemt men dat! Klinkt goed. Nu nog in 2016 het resultaat afwachten.

 

De website van vaste plantenkwekerij Jan Spruyt-Van der Jeugd - www.vasteplant.be (Mostenveld 30 9255 Buggenhout) heeft veel geholpen met de mooie foto's en uitleg voor elk aangeboden plant, om onze keuze helpen te bepalen.

 

Op zondag 27 september zijn we richting Celles (Doornik) gegaan om daar een plantenbeurs te bezoeken (www.lafeuillerie.be).

Mooi aanbod in een prachtig kader! Zeker het bezoeken waard. Te combineren met een bezoek aan Doornik. Machtige kathedraal, een gezellige markt met gezellige brasseriën aan zeer democratische prijzen.

Desondanks de goede voornemens om beperk aan te kopen, sloeg de aankoop-koorts toe bij het aanzien van al dat moois en speciaals. Heel erg!! Maar bon, we hebben enkele mooie niet alledaagse planten aangeschaft die onze bloemenborders gaan verrijken.

 

In het bijzonder is het aanbod van Salvia soorten door: Tuinplanten Jan De Busschere kwekerij (www.tuinplantendebusschere.be) heel mooi en van een zeer goede kwaliteit. Verleden jaar had ik er Salvia microphylla 'Bumblebee gekocht die dit jaar zeer bloeirijk was met een prachtige warme rode-roze kleur. Het is echt een blikvanger. De bijtjes waren er ook 'zot' van. Dit heeft me aangespoord of nog meer salvia's in de aanplant op te nemen!

 

Voor zij die op zoek zijn naar oude appelrassen en meer: www.bodeli.be van de Boomkwekerij De Linde.

Er was ook een bijzonder goed aanbod van zaden:

www.silene.be  Zaden Silene

www.kopelli-semences.be  (bio-zaad) met een zeer uitgebreid aanbod van bv. tomaten. Wat een keuze.

En om af te sluiten - oude en nieuwe rozenrassen: www.creamelarose.com

Er was nog veel meer verscheidenheid in aanbod maar ik beperk me in dat wat mijn aandacht trok.

  

  bordercompost     Andere werkzamheden voor deze maand zijn :
  • kalken van de boomgaard,
  • zeker geen meststoffen toedienen. Het gros ervan zal tijdens de winter uitspoelen en het grondwater bevuilen. Het is letterlijk en figuurlijk weggeworpen geld. Wachten tot in het voorjaar (februari - wanneer de grond vorstvrij is).
  • Enkel kalk kan toegediend worden daar het element calcium (Ca) traag in de bodem beweegt en veel tijd nodig heeft om ter beschikking van de planten te komen. Calcium spoelt niet zo snel uit.
  • lege percelen inzaaien met snijkoren, gerst of haver (voorkomen van erosie en uitloging van de mestoffen. Verhogen van het % organisch materiaal in de bodem na inwerken)
  • lentebloeiers (tulpen, crocus, enz..) uitplanten,
  • regelmatig de bladeren van het gazon verwijderen,
  • het gazon kalken en bijmesten met het aanbrengen (uitstrooien) van goed verteerde compost. Indien nodig eerst verticuteren.
  • de vaste planten opkuisen door het oude blad en uitgebloeide bloemstengels te verwijderen. Opgelet bij sommige planten heeft het mijn voorkeur deze te laten staan omdat ze voedsel (zaad) verschaffen aan de vogels. Of dat ze zeer decoratief zijn indien gerijpt of besneeuwd.
  • bij regenachtig weer kan men even tijd nemen voor de planning van aankoop van bloemen- en/of groentenzaden. De notities van verleden seizoen zijn dan een waardevolle bron om de juiste beslissingen te maken. Wie schrijft, die blijft!
  • voor de aanschaf van fruitbomen of struiken, goed nadenken welk ras en onderstam men wil. Dit is belangrijk voor het bepalen van de plaats (volume) die de plant zal innemen in je tuin.
 

Tot een volgend artikel

Roger

 
   

 

 

 

 

 

Beste Tuinliefhebber,

 

 je kan er niet om heen, het weer is nog prachtig maar 's morgen is er al dauw en het is fris. Als je rondkijkt zie je dat er 'sleet' op de vegetatie komt. Dit zijn de eerste symptomen dat de zomer er op zit. Maar niet getreurd, de herfst is ook een zeer prachtige periode en voor de tuinier een belangrijk oogst moment.

 

Herfst, dan denken we op de eerste plaats aan het oogsten van het fruit. Start de pluk van onder in de boom en doe dan de top. Bij het omgekeerde kunnen vallende vruchten schade berokkenen op de nog onder in de boom hangende vruchten.

 

Kers, pruim en perzikken kunnen na de oogst gesleund worden. Het sleunen bestaat er in om de beschadigde, te dikke en verkeerd geplaatste takken te verijderen. De detail snoei gebeurt dan in het voorjaar. Sleunen na de oogst is ook een manier om groeikrachtige bomen 'te kalmeren' en hierdoor de vruchtbaarheid te verbeteren.

 

 narcisopgepot

 

Bij de framboos, japanse wijnbes en braambes zal men ook de oude afgedragen takken verwijderen. De nieuwe 1-jarige scheuten te herleiden tot wat men nodig heeft.  Dit gebeurt best zo snel mogelijk na de oogst. Dit brengt meer licht in de struik en heeft een betere bloembotvorming tot gevolg.

 

De bedden in de groentuin, die vrijkomen gaan we zeker niet bloot laten liggen. Zaai bij voorkeur een groenbemester (phacelia, snijkoren (rogge of haver) om de bodem te beschermen tegen erosie (wind, regen). De fijnste gronddeeltjes zijn ook de meest vruchtbare en zijn het gemakkelijkst door regen en wind voor goed verwijdert. Tevens gaat de groenbemester de mineralen, in het bijzonder stikstof en fosfor, voor uitspoelen naar het grondwater voorkomen. Vooral het wortelstel van haver en rogge hebben een structuur verbeterend effect. Bovendien produceren ze een belangeriijk volume aan groenmasse. Dit is in te werken in het voorjaar. Het verhoogd het % organisch materiaal in de bodem dat zo broodnodig is voor de bodemorganismen. Bodemorganismen zijn noodzakelijk voor het omzetten van de mineralen naar een opneembare vorm voor de plant. Daarom gaat men er vanuit dat bij 3% organische stof ze beginnen 'honger' te lijden.  Ideaal is 5% om ze 'happy' te maken. Dit is de basis voor een goede start in het voorjaar. Het aanbrengen (voorjaar) in de bovenlaag van compost is ook een zegen voor hen. Een gezonde bodem zorgt voor een gezond gewas. En een gezonde voeding!

 

In de herfst is ook het ogenblik om reeds aan de lente te denken. De lente bloeiende bloembollen, geplant vanaf 15 september tot 15 october hebben een voorsprong qua wortelontwikkeling tegenover later geplante bloembollen. Tijdens deze periode is de bodemtemperatuur nog voldoende hoog om de wortelvorming van de bollen extra te stimuleren. Men kan in princiepe planten tot aan de vorst.

Waarschijnlijk zijn de plaatsen waar we ze zouden willen planten nu nog niet vrij. Geen probleem, pot ze op (zie photo). Graaf ze in en dek af met een 10-tal cm grond. De bollen kunnen al bewortelen. Ze kunnen dan op het gewenste ogenblik later in het seizoen (liefst nog voor de vorst) op de definitieve plaats uitgeplant worden wanneer dat je past.

 

Op de website van Intratuin vind je nog bijkomende informatie hoe je moet omgaan met lentebloeiers: www.intratuin.be

 

Tot en volgende keer.

mvg/Roger

 

 

 

 

 

Beste Tuinliefhebber,

 

na de RHS gardens te Wisley zijn we ook naar Arundel geweest. De weergoden waren ons minder gunstig. Het goot. Daarom maar binnen gebleven en dit buitengewoon, groot, mooi en perfect onderhouden kasteel bezocht. Ziehier hun website: http://www.arundelcastle.org/

 

In de namiddag waren de hemelsluizen gesloten en konden we de tuinen en de serres bezoeken. De tuinen zijn niet groot maar wel mooi en piekfijn in orde zoals het in Engeland de gewoonte is. Een bezoek is de moeite waard.

 

Onze leden kunnen de foto's bekijken (klik hier).

 

Cheers

Roger

 

 

 

 

 

 Arundel 002

 

 

 

 

 

Beste Tuinliefhebber,

 

 

op zaterdag 22 augustus 2015 heb ik het genoegen gehad deze buitengewoon mooie tuinen van de Royal Horticultural Society te Wisley te bezoeken. Deze bevinden zich in de buurt van Gatwick Airport.

 

Bezoek ook de website van RHS om nog meer informatie op te snorren:  www.RHS.org.uk

 

Het weder was die dag prachtig. Aangenaam wandelweer en het was genieten van al dat moois. Het fototoestel heeft ook zijn werk gehad. Zoveel mooie en nieuwe dingen te zien. Ik had al veel planten gespot maar hier zijn er toch nog verschillende soorten waarvoor het mijn eerste kennismaking was. Er zijn ook veel ideen op te doen. 

 

Er is ook een planten center. Enkel te bezoeken voor zij die een sterk hart en vooral een flinke portemonaie hebben! De prijzen zijn in het algemeen in England gewoon schandalig duur in vergelijking met België. Reken er maar op dat je minstens 30 tot 50% meer betaald dan voor hetzelfde in België.

 

Met dit in mijn gedachte heb me niet laten opwinden en geen zotte aankopen gedaan voor het moois dat ik gaag wou hebben.

 

Onze leden kunnen het foto-album bekijken (klik hier). In sommige gevallen heb ik eerst het naamplaatje gefotografeerd (daar waar er een was) dan volgt de plant in kwestie.

 

Met vriendelijke groeten

Roger

 

 

 

 RHS 155

 

 

 

 

 

Beste Tuinliefhebber,

 

het huidige 'lente-weer' speelt niet in onze kaarten! Op een paar mooie dagen na, is het triestig gesteld. Het bezitten van een kas (serre) verlicht het tuinleed.

Na een lange droge periode en 's morgens met grondvorst getooide tuin, krijgen we nu massa's water en lage temperaturen te verwerken. Statistisch gezien niet 'normaal'.

Mijn tuin ligt er desondanks netjes bij. Alles is gespit of opgeruimd. De nodige compost is lichtjes ingewerkt en/of als toplaag gebruikt. Dit gecombineerd met een snuifje kalk om het evenwicht in de bodem te behouden.

De ajuin en sjalot steken hun eerste groene sprietjes boven de grond. De radijsjes, gezaaid tussen de ajuin, zijn ook opgekomen.

Erwten zijn geplant (uitzaai koude serre rond 1/2 februari), hopelijk blijven de bos(hout?)duiven er van af.

 

De aardbeien zijn ook ondergebracht onder vlies om ze te vervroegen. Je moet moet er wel opletten dat vanaf aanvang bloei, je voldoende lucht om de bestuiving goed te laten verlopen. Ook onder vlies geplant zijn; bloemkolen, broccoli om insectenvrij te houden. In gezelschap van kropsla, krulsla voor een vroege oogst.

Zorg er voor dat vroeg gezaaide planten zoals tomaat, paprika, enz. niet te warm staan en voldoende licht krijgen. Op tijd beginnen met afharden.

De bloementuin heeft ook zijn poets beurt gehad. Vaste planten zijn gescheurd daar waar nodig.  Wat te veel is, opgepot voor de Planten(ruil)beurs van 2 mei 2015. Jullie komen toch ook?

Als deelnemer of bezoeker.

Je vind ons  te Battel - Parochiezaal Battelse Bergen 28 2800 Mechelen tussen 10 en 17 uur. Klik hier voor meer informatie.

Cheers

Roger 

 

 

 

 

 

 

 

 opgeruimdstaatnetjes

 

 

 

 

 

Beste Tuinliefhebber,

 

desondanks de koude nachten en de grondvorst staat de tuin er niet stil bij. Overgaan tot actie is nodig. Het eerst waar men aan denkt zijn de uit te voeren gronbewerkingen.

Men stelt zich dan soms ook de vraag : moet ik echt spitten? Is dat te vermijden? Is spitten wel de juiste manier van handelen?

 

Spitten (of ploegen) was op de eerste plaats bedoeld als een onkruidbestrijdingsmiddel en om de mineralen in de onderste lagen terug naar boven te brengen.

Het antwoord is simpel - wanneer niet nodig, bij een onkruidvrij land, dan ga je niet spitten. Enkel met de cultivator de bovenste laag loswerken. Moeder Natuur zorgt ervoor dat de bodem steeds 'bedekt' blijft met een natuurlijke begroeiing daar waar mogelijk. Daarom ben ik voorstander om op het einde van het seizoen tarwe, haver in te zaaien. Het vermijd erosie en het gewas houdt de elementen die gemakkelijk uitspoelen vast (namelijk N = stikstof en P= fosfor) en komen alzo niet in het grondwater terecht.

 

 Spittenofniet

  We gaan dus zeker niet voor de winter mest uitspreiden over het land! Anders byebye  stikstof en fosfor!! Bovendien willen we toch niet als vervuiler van het grondwater door het leven gaan. Bij het onderwerken (spitten) gaat men buiten het gewas ook de bovenste 10-15cm teeltaarde, waarin het meeste bodemleven plaats vindt inwerken. Dit tijdelijk euvel vang ik op, door een laag compost op de gespitte grond aan te brengen. Niet inspitten maar wel in de bovenste laag inwerken. Ter informatie; in één handvol compost zitten meer micro-organismen in, dan de totale wereldbevolking in aantal sterk is. Door het aanbrengen van de compost 'enten' we dus een massa micro-organismen in de toplaag van de bodem, zodat alles zijn normale gang kan blijven gaan. Bovendien is deze compost niet enkel een bodemverbeteraar maar ook een volledige meststof voor onze teelt.Voor het aanbrengen en inwerken van de compost, zal ik ook kalken en gedroogde koemest korrels aanbrengen, dit in de functie van mijn geplande teelt. Bv. erwten zullen meer kalk ontvangen dan ajuin. De koemestkorrels zijn meer bedoeld als een middel om de micro-organismen in gang te zetten (N) dan als meststof. 
  aardbeiencompost  

Kalk is niet enkel om de pH (zuurtegraad) van de grond te beinvloeden. Dit is zo wat de standaard gedachte bij het gros van de tuinliefhebbers. Het regelmatig kalken zorgt er ook voor dat de structuur van de bodem meer korrelig wordt en dus ook meer water doorlaatbaar is. Je grond wordt meer kruimelig. Opgelet, op zware gronden, kalk zonder magnesium  (Mg) toepassen Wat fout is, nu ook niet in één klap willen corrigeren. Niet overdrijven. Aandacht en geduld zijn de beste middelen om te slagen. De bodem moet op een regelmatige wijze in evenwicht gebracht of gehouden worden. De vermelde producten (kalk, gedroogde koemest korrels, compost) zijn de sleutelfiguren in het bereiken van de doelstelling: gezonde bodem = gezond en productief gewas!!

Kalk (Ca = calcium) speelt een zeer belangrijke rol om de voedingsbestandelen in de grond vrij te maken en ter beschikking te stellen van de planten. Calcium zorgt er voor dat de plant stevige celwanden maakt. Dus minder droogte- en ziektegevoelig.

Voor blijvende teelten zoals bv.:aardbeien, rozen, ga ik hetzelfde te werk - kalk - gedroogde koemest korrels en dan kompost. Niet inwerken, enkel als toplaag gebruiken. Indien men inwerkt gaat men veel fijne worteltjes beschadigen! De regen en de regenwormen zullen het wel voor jou het werk doen.

De techniek van aanbrengen (enkel oppervlakig inwerken) van kalk, gedroogde koemest korrels en compost pas ik reeds 5-6 jaar toe. De resultaten zijn er. Veel gezondere planten, geen chemische meststoffen nodig. Geen Blauwe of ander gekleurde samengestelde meststoffen nodig om de teelt op te jagen. De Natuur werkt voor mij. Waarom zou ik ze tegenwerken!

Ben je niet overtuigd?

Ik zou het toch maar eens uitproberen, waag je kans. Met het gebruik van compost kun je echt toveren. Ik noem het zwarte goud van de tuin!

Met vriendelijk groeten,

Roger Van Engelgem

       
       

 

 

 

 

 

Beste Tuinliefhebber,

 

dank zij onze IT- man Marc J. heb ik terug het licht in de computer tunnel gezien!

 

Dus beginnen we terug aan onze blog. Ondertussen heeft de natuur er ook niet stil heeft bij gezeten. Er is nog niet veel te zien in de tuin behalve de zeer vroege bloeiers zoals: Helleborus, sneeuwklokje, krokus, enz. die kunnen we al bewonderen. 

 

Wanneer de nachttemperaturen gaan oplopen en het minder gaat regenen (geen afkoeling van de bodem) dan zijn we vertrokken.

Dus plan je tuinactiviteiten in die zin dat je nu kan starten met het opruimen (indien nog niet verricht..) en de snoei. Vat de snoei eerst aan bij de bessen, druif, perzik, pruim, peer en dan appel. Oude bomen eerst snoeien, jongere bomen het laatst want we weten niet wat Koning Winter nog in petto kan hebben!

 

Zomerbloeiers zoals: rozen, Buddleia snoeit men nu. Struiken met bloei in de lente zoals bv. Prunus zal men na de bloei snoeien om terug krachtige scheuten te bekomen die een sterke bloei waarborgen.

 

Bodembewerkingen, daar is nog het iets te vroeg voor (er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen). Opgelet het bewerken van een natte grond veroorzaakt meer schade aan de teelt dan je kan indenken! Het vernietigt de structuur van de bodem!

 

mvg/Roger VE

 

 

 

 

 

 

 

 Rodebessnoei

 

 

 

 

 

Beste Tuinliefhebber,

 

 

Het is hoog tijd om nog eens in de pen te kruipen. Wanneer we terugblikken naar het voorjaar 2015, dan is dit 'schraal' geweest, met andere woorden relatief koud en vooral droog. Ik heb sinds het voorjaar tot recent, karre vrachten water moeten aanslepen om alles op een normaal groeipeil te houden.

 

Onze zomer is dan weer kokend heet geweest en zeer droog.  De regenval heeft de tuinier in de steek gelaten! Dit jaar zitten we al aan 13 extotische dagen (=>30°C.).

Dit droge en warme weer heeft ook zijn voordelen. De rozen hebben prachtig kunnen bloeien. Schimmelziekten en andere plagen zijn  dit jaar geen spelbrekers geweest!

 

Voor de kasteelten was het alle hens aan dek! Top temperatuur gemeten tot = 48°C. 

Om verbranding van mijn tafeldruiven (ea) te vermijden heb ik vliesdoek en langs de buitenzijde van de kas een rieten mat aangebracht. Het heeft geloond. Bovendien heb ik ook regelmatig water op de paden gegoten, om de luchtvochtigheid op peil te houden (min. 80% Rv.) Na elke gietbeurt mag je verwachten dat de temperatur 1 à 1.5°C. omlaag gaat. (verdampen vraagt energie en dit koelt de luchttemperatuur af).

 

Deze hoge temperaturen hebben zo goed als geen schade veroorzaakt. Daarom is het zo belangrijk dat na het planten, de watergift (tijdelijk) wordt beperkt. Men moet de planten verplichten om water te zoeken. Daardoor ontwikkelen ze een ruimere en sterkere wortelkluit dat de hitteschokken (lees waterbehofte) beter kan opvangen. Planten met 'luie wortels,' zijn desondanks het gieten gemakkelijker het slachtoffer van zonnebrand.

 

 

 

 serreschermdoek

 

In volle grond zijn de aanplant van aardbeien (ras: Korona), winterprei, krulkool achter de rug. Het is de moeite waard om het eens krulkool in de keuken uit te proberen. Het is culinair meer waard dan om enkel voor 'konijneneten' gebruikt te worden. Rapen en veldsla zijn volop aan het opkomen. De andijvieplantjes gaan er deze week ook nog in.

 

Aktie was er nodig om Buxus te beschermen tegen de rupsenvraat van Buxusmot. Wat gaat dat snel!

 

Het is ook stilaan tijd om zomerstekken te nemen van goed ontwikkelde en afgerijpte scheuten voor de soorten die hiervoor geschikt zijn. Wanneer men rekening houd met de invloed van de maan, dan zijn 29 en 30 augustus ideale dagen om te stekken. De periode na volle maan heeft voor gevolg dat er een neerwaartse sapstroom is. Dit is dan gunstig voor de wortelvorming. Natuurlijk zijn de andere factoren zoals licht, grondmengsel, temperatuur en luchtvochtigheid eveneens van levensbelang voor de stek om opnieuw wortels te vormen en te groeien.

 

Wanneer men zijn rabaraanplant wil verjongen is het nu ook de ideale moment. Men gebruikt enkel de jonge stukken van de buitenkant plant. Wanneer men dit nu uitvoerd gaat de plant zich voor een groot stuk herpakken. Dit geeft dan een tijdsvoordeel tegenover het uitvoeren ervan in het voorjaar. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld Agapanthus.  Na de  bloei gaan deze planten min of meer in een rusttoestand. Hier zal ook het delen in  augustus een groei (lees herstel) voordeel voor de plant bezorgen.

 

vriendelijke tuingroeten Roger

 

 

 

 

Beste Tuinliefhebber,

 

Is de lente al in het land? Een wat voorbarige vraag?

Wij hebben nog niet het lentegevoel wanneer we nog een dikke jas goed kunnen verdragen. Moeder natuur is terug stilaan (zichtbaar voor ons) aan het ontwaken. De hazelaars staan in volle bloei, de Helleborus bloemen steken hun kop op. Maar natuurlijk voor ons,  is het sneeuwklokje het meest gekende vroeg bloeiend gewas.

De weersvooruitzichten zijn van die aard dat er een nieuwe winterprik op komst is. Gelukkig ben ik de gelukkige eigenaar van een kas (serre) die me toelaat de teelt vroeg aan te vangen en ook laat in het seizoen aan te houden.

 

Na een flinke wasbeurt van de kas; heb ik al bloemkool, gemengde sla en de klassieke kropsla geplant. Afgedekt met vlies om een extra bescherming te geven. De laagste temperatuur verleden week genoteerd is -3°C.  Even ter herhaling, verleden jaar tot -5°C zonder enige schade aan het gewas. Volledigheidshalve moet ik er aan toevoegen dat de temperaturen, gemeten zijn  op 180 cm boven de grond. De grond van de serre was toen maar heel lichtjes bevroren. Met vlies verhoog je de temperatuur met 1.5-2°C.

 

Vandaag vangen we aan met het zaaien in volle kasgrond. Dit na eerst te spitten. Dan ondergewerkt, met de cultivator, een flinke gift van compost (containerpark), een lichte bekalking en een matige gedroogde koemestkorrels bemesting. Bemesten is altijd in functie van de verwachte groei en/of productie. Ook de teelt bepaalt de hoeveeldheid toe te dienen bemesting. Vgl tomaat met bv. kervel.

De gezaaide groenten zijn:

- radijsjes

- kropsla Hilde, om plantklaar te zijn voor de volle grond buiten. Dit ongeveer, rond de  1ste helft van maart 2015.

- gemengde snij sla,

- Rucola,

- spinazie en gewone snij kervel.

 

 

 

Galanthusnivalisjan272015 

 

Zodra deze zaadjes opkomen, wordt er opnieuw gezaaid om een opeenvolging van oogst te bekomen. Behalve voor de kervel en spinazie die je gemakkelijk 3-4 snijbeurten geeft.

 

Is het nu te koud om te zaaien?

De temperaturen zijn nog verre van ideaal. Maar alvorens de grond in de kas bevriest moet het al erg doen. Door het zaad nu al toe te vertrouwen aan de grond, zal het zijn natuurlijke beloop gaan, dit in functie van de dag en vooral nacht temperaturen.

 

Afschermen met vlies of plastic folie is belangrijk. Opgelet met het gieten! Vertrek met een licht vochtige grond. Lage temperaturen in combinatie met nat = vragen om problemen.

Als het weder het toelaat, dan moet je luchten. Bij een kas-teelt zijn de watergift en het luchten van doorslag gevend belang. 

 

We kijken verder uit naar wat Koning Winter gaat doen. Zodra de ergste koude voorbij is zal de snoei van het houtig kleinfruit moeten aangevat worden. Rode bessen, stekelbessen ea. lopen vroeg uit. Wees er op tijd bij.

Ook is het dan het moment om bomen en struiken te behandelen om mos en andere aanslag te verwijderen. Boomcleaner van Edialux heeft me steeds een goed resultaat gegeven. Na toepassing van het product zien ze er terug keurig uit! Ik pas dit product om de twee jaar toe. Toe te passen bij vorstvrij en sneldrogend weer. De planten moeten voor het ingaan van de nacht volledig opgedroogd zijn.

Zeker eerst aandachtig de gebruiksaanwijzingen lezen en respecteren!

 

De groetjes

Roger

 

 

 

 

 

Beste Tuinliefhebber,

 

Vrijdag 16 januari was een prachtdag om aan te vangen met het reinigen van het glas van mijn kas. Licht is gelijk aan productie. Een optimale belichting zorgt voor sterkere en minder ziektegevoelige planten. In mei heb ik Temperzon toegepast. Dit kan aangebracht worden met een borstel of een vernevelaar. Dit product heeft de eigenschap, af te schermen tegen het sterke zonnelicht (kalkachtige kleur op glas) die er voor zorgt dat het 'broeikas effect' in de kas te vermindert. Bij regen is het product doorschijnend en laat aldus een maximum aan licht door. Temperzon kan verwijderd worden, door het droog af te borstelen (naspoelen is een aanrader). Of door het gebruik van de hoge drukreiniger, voorafgegaan door eerst het glas te borstelen (in natte staat) en dan af te spoelen. Het reinigen van het glas moet zowel langs de binnen- als buitenkant gebeuren. Het loont de moeite, een meer probleemloos kweek seizoen is er het gevolg van.

 

Op zaterdag 17 januari, heb ik de eerste bloemkolen en sla geplant ondanks dat de aangekondigde temperaturen eerder naar de koude kant zijn. De planten zijn afgedekt met dubbel vlies. Verleden jaar heb ik tot -5°C gehad, zonder schade aan de planten. (plant datum op 24 januari 2014) De kasgrond werd eerst gespit. Een laag van 10cm compost plus kalk en koemestkorrels ( werden in de bovenlaag ingewerkt). De koemestkorrels werden enkel toegepast waar geplant is. Dit om efficientie verlies te voorkomen daar er nog 4-5 weken duurt alvorens er en beplanting zal gebeuren. Het niet gebruikte, gespitte deel is afgedekt met worteldoek om uitdroging te voorkomen. Hier zal dan kort voor het planten nog gedroogde korrel koemest toegepast worden. De hoeveelheid is in functie van het te telen gewas.

 

 

 

 

kastemperzon.jpg

 

 

 

 

 

Beste Tuinliefhebber,

 

Het is zo ver - TuinHier Mechelen (De Volkstuin voor zij die nog niet aan de nieuwe benaming gewend zijn) treedt ook toe tot de internetgemeenschap.

Dit geeft aan onze leden en het bestuur een reeks van extra middelen om waarde te creëren qua communicatie en inlichtingen.

Vanaf nu zal ik trachten je regelmatig over mijn uitgevoerde en geplande werkzaamheden op de hoogte te houden uitgevoerd in mijn tuin.

 

Wanneer je de foto bekijkt zijn er twee conclusies mogelijk:

            - slordig,

            - natuurvriendelijk.

Ik ga voor het laatste, natuurvriendelijk. De uitgebloeide bloeiwijzen, stengels enz. bieden bescherming aan plant en dier. Het is bovendien mooi om te zien wanneer het gerijmd heeft.

Ik ruim pas op van zodra de groei zich terug in beweging zet.

mvg/roger

 

slordigecologisch.jpg